- De aangepaste huurregels leiden vooralsnog niet tot een verkoopgolf onder woningsbeleggers, meldt minister De Jonge aan de Tweede Kamer.
- Het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 is juist gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, blijkt volgens de minister uit gegevens van het Kadaster.
- Door de gereguleerde huurprijzen ontstond in de vastgoedbranche vrees dat woningbeleggers hun woningen massaal in de verkoop zouden zetten.
- Lees ook: Hogere rente en zwaardere belasting in box 3: rendement particuliere vastgoedbelegger verdampt, volgens ambtenaren van Financiën
Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers als gevolg van de aangepaste huurregels. Dat meldt minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen.
In zijn brief baseert De Jonge zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, van 43.652 tot 33.409.
Door de gereguleerde huurprijzen van De Jonge, die een huurwoning minder aantrekkelijk maken als investering, ontstond in de vastgoedbranche vrees voor een zogeheten uitpondgolf, waarbij woningbeleggers massaal hun woningen in de verkoop zouden zetten. Daar is dus geen sprake van, concludeert de minister.
Afwachtende houding bij particuliere beleggers die woning verhuren
Beleggers lijken vooral afwachtend te zijn, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een memo. Ook het aantal woningaankopen door beleggers is gedaald: van 37.601 in 2022 naar 19.134 vorig jaar. Dat betekent dat beleggers vorig jaar per saldo meer woningen hebben verkocht dan aangekocht, schrijft De Jonge.
De meeste woningen van beleggers werden verkocht aan andere beleggers (33 procent), koopstarters (22 procent) en eigenaar-bewoners die doorstromen (15 procent). In 2022 werd een groter aandeel van de woningen (48 procent) verkocht aan een andere belegger. Toen ging 12 procent van de woningen naar een woningstarter.
Dit landelijke beeld komt ook overeen in de grote steden. In de vier grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) hebben beleggers 7.938 woningen verkocht en 4.274 huizen aangekocht, meldt het ministerie op basis van de Kadastercijfers.